Nieuws

Oogstdankdag in het teken van Stichting Baobab Kids

Op zondag 14 oktober was het Oogstdankdag, een dag waarop we er extra bij stil staan wat we mogen oogsten aan voeding en denken aan de mensen in landen die het wat dat betreft zoveel minder hebben.

In de parochiekernen: H Bartholomeus in Nootdorp, H Johannes de Dooper in Pijnacker, H Willibrord in Berschenhoek,OLV Geboorte in Berkel en Rodenrijs en OLV Visitatie in Bleiswijk was de opbrengst van de deurcollecte in het kader van oogstdankdag voor onze stichting.Namens onze stichting zijn er in alle vijf parochiekernen tijdens de diensten sprekers geweest die wat konden vertellen over ons project in Malawi : Baobab Kids.

De opbrengst van de deurcollecte en van individuele giften na de kerkdienst is ruim 2000 euro!

Anouk mocht bij een mw in Pijnacker een envelop met 400 euro ophalen, dit geld zal besteeed worden aan nieuwe kinderboeken.

De rest van het geld zal gebruikt worden om de daycare en het revalidatiecentrum draaiende te kunnen houden.

Wij willen alle gevers, de vrijwilligers die over onze stichting wilden vertellen in de diensten,de parochiekernen die dit mogelijk maakten heel hartelijk bedanken.

        IMG 20181014 WA0003

Nieuws over het derde kwartaal van 2018

Daycare

In augustus hebben we afscheid genomen van 30 kinderen, zij zijn naar het basis onderwijs gegaan. De kinderen vonden het zichtbaar jammer om niet meer te komen. De laatste ochtend stond in het teken van de ouders te laten zien wat ze de afgelopen periode geleerd hadden. Ouders waren trots op hun kinderen . De rapporten werden uitgereikt en de kinderen die afscheid namen kregen een drinkbeker, schrift en potlood. Na het officiële gedeelte kregen de kinderen en ouders een mandasi (een soort olliebol), een glas aanmaak limonade en een lollie en al de creatieve werkjes die ze de laatste weken hadden gemaakt. Het is moeilijk om de kinderen los te laten maar we zien dat ze in de jaren dat ze bij ons zijn geweest ze gegroeid zijn zowel geestelijk als lichamelijk en dat geeft voldoening.

IMG 20181008 WA0004 IMG 20181008 WA0000

Inmiddels waren er besprekingen met de leden van de local committee, zij zorgen ervoor dat de 5 chiefs in het gebied benaderd worden om die kinderen aan te wijzen waar hulp hard nodig is. We hadden plaats voor 30 kinderen maar op de lijst stonden er 49. Ik gaf aan dat dit niet mogelijk is, dat we echt de limiet van 40 kinderen willen houden anders wordt het teveel in de klas. De leden begrepen dit en hebben de lijst gereduceerd naar 30 kinderen. Nadat de local committee leden de huizen bezocht hadden was het mijn de beurt voor een bezoek , het was een flinke wandeling van 6.30 uur tot 17 uur. Ons gebied groter geworden, de kinderen die zouden gaan komen wonen soms meer dan een uur bij het project vandaan. Ik had er wel mijn vraagtekens bij of deze kinderen inderdaad wel zouden gaan komen vanwege de afstand , maar ze hebben het bewezen: ze komen dagelijks en ruim op tijd!

Op 10 september zijn we gestart met een nieuw schooljaar. Het was de eerste dagen hectisch: veel huilen, in de broek plassen en weg willen en velen konden hun naam niet zeggen. Het bleek dat er kinderen gestuurd waren die niet op de lijst stonden, maar op vrijdag was er meer rust en konden de caregivers aan hun programma beginnen. De caregivers geven aan dat het wel moeizaam is om de nieuwe kinderen wat aan te leren. Dit is voor mij wel te verklaren is omdat de ouders allemaal drop outs zijn, de meesten zijn gestopt met school rond 11/12 jaar, anderen zijn nooit naar school geweest dus er is geen voorbeeld thuis. De kinderen zullen dus een langere aanloop nodig hebben maar uiteindelijk komen zij er wel.

Wat me erg is opgevallen tijdens het huisbezoek hoe arm de mensen zijn, in een “huisje” wonen waar zo goed als niets in staat alleen een enkele pot om te koken. Jonge moeders 18 en 22 jaar. Sommige lachen nog wel, andere daarin tegen maken een diep ongelukkige indruk. Helaas kan je niet hun leven veranderen, maar het is goed om hun kind een kans te geven op een betere start in hun jonge leven door ze twee maaltijden per dag aan te bieden, educatie en een fijne plek om te spelen.

IMG 20181008 WA0023 IMG 20181008 WA0014

Revalidatie centrum

Het revalidatie centrum draait goed, het was even uitzoeken hoe we het beste kunnen werken maar langzaam valt alles op zijn plaats en door veel met elkaar te praten lukt het om de zorg goed uit te voeren. Onze rehabilitation technician (fysiotherapeut) heeft ontslag genomen vanwege een baan in een ziekenhuis. We hebben nu vrijwilliger Moses , rehabilitation technician, een vast contract aangeboden waar hij duidelijk blij mee is en wij zijn erg blij met Moses het is een betrokken werknemer. Inmiddels hebben we een assistent aangenomen, Lyson, hij heeft negen jaar werkervaring binnen een groot revalidatie centrum en is een goede en betrokken werknemer en we zijn blij om hem in ons team te hebben.

Ondanks alle positieve veranderingen en ontwikkelingen hebben we pas afscheid moeten nemen van een cliënt, zijn naam was Hamlet net 1 jaar oud. Het was een jongentje dat bij ons in beeld was gekomen door het bezoek aan de kinderen voor de daycare. Hamlet was net 5 kilo dus duidelijk ondergewicht. Het ziekenhuis gaf hem al extra voeding en wij zijn gestart om hem likunipala (gezonde pap) te geven maar helaas heeft het niet geholpen, hij werd ziek en mogelijk is dat virus hem fataal geworden want zijn moeder vertelde mij vorige week dat ze met hem onderweg in de minibus naar het ziekenhuis was maar dat hij in de minibus is overleden. Pijnlijk om te horen en te zien hoeveel verdriet een moeder heeft.

IMG 20181008 WA0031

Vrijwilligster.

8 augustus 2018 was de laatste dag van stagiaire Britt . Wij willen haar bedanken voor haar inzet en de tijd die ze bij ons is geweest.

Kliniek

De klinieken blijven goed lopen. We krijgen tegenwoordig ondersteuning van een Malawiaanse verpleegkundige, dit is fijn , want de mensen die nu helpen zijn niet voor altijd in Malawi en het is goed om mensen uit Malawi erbij te betrekken. Een klein voorbeeld om aan te geven dat het goed is dat we deze klinieken draaien: in juli kwam er een vrouw bij me en ze gaf haar klachten aan en ik vertrouwde het niet en in overleg met Liz de huisarts hebben we haar ingestuurd en in het ziekenhuis hebben ze haar onderzocht en daar kwam uit dat ze een bepaalde vorm van kanker heeft. De uitslag is minder maar ze krijgt nu wel de juiste behandeling ipv met wat paracetamol weer naar huis gestuurd te worden wat veel gebeurd in de lokale ziekenhuizen. De vrouw is me dankbaar en komt nu regelmatig vertellen hoe het met haar gaat, ik zie dat ze het lichamelijk zwaar heeft want ze verliest gewicht maar ze blijft zeggen hoe dankbaar ze me is.IMG 20181008 WA0026

Situatie in Malawi.

De situatie in Malawi is redelijk stabiel. We zien dat er voorbereidingen zijn voor de verkiezingen voor volgend jaar .Dat houdt in dat veel dingen nu wel kunnen die voorheen niet konden. Een voorbeeld is dat de middelbare school studenten per januari 2018 geen schoolgeld meer hoeven te betalen dat gaat de overheid doen. We gaan zien hoe dit proces gaat verlopen. De stroomuitval blijft een groot probleem. Vorige week zaterdag op zondag was er een grote storm waardoor veel mensen schade hebben aan hun huizen. We hebben een gezin waarvan het kind ook bij ons komt geholpen omdat het dak er totaal afgewaaid was, de moeder kwam gisteren haar dank zeggen naar Richard dat het zo fijn was dat ze geholpen was.

 

Vakantie in Nederland

Als het lukt om Richard zijn visum rond te krijgen komen we december 2018 met zijn drieën naar Nederland toe.De tickets voor onze reis hebben wij gekregen, worden niet vanuit de stichting betaald. Wij willen dan uiteraard mensen zien en spreken: we willen voor alle donateurs en geïnteresseerden een middag organiseren om ons te ontmoeten en een presentatie geven over onze werkzaamheden en de gelegenheid bieden om vragen te stellen.

Datum: zaterdag 15 december 2018

Tijd:       14.00 – 16.00 uur

Locatie: Plantenkwekerij Leo Ammerlaan, Irisweg 40, 2665 MK te Bleiswijk.

Als u wilt langskomen die middag kunt u zich per mail alvast aanmelden zodat we ongeveer weten hoeveel koffie en thee er klaar kan staan. U kunt mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oogstdankdag 14 Oktober 2018

Op 14 oktober 2018 is het oogstdankdag en wij zijn uitgekozen als goed doel bij de vijf parochiekernen van onze parochie Christus Koning, tijdens de dienst zal een vertegenwoordiger van Stichting Baobab Kids een woordje doen, na afloop van de dienst zijn zij bereid om u te woord te staan voor vragen of opmerkingen.

Tot slot

Mocht u naar aanleiding van het lezen van de nieuwsbrief nog vragen of opmerkingen hebben dan kunt u altijd mailen naar het volgende email adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We bedanken alle donateurs, zonder u konden wij ons werk in Malawi niet doen.

Speciale dank gaat dit keer naar kringloopwinkel de Paardestal in Berkel en Roodenrijs, we ontvingen een prachtige donatie van hun.

We hopen u te ontmoeten in december.

Groetjes,

Richard en Esther.

Nieuws over het tweede kwartaal van 2018

Beste mensen,

Zoals u inmiddels van mij gewend bent zal ik per onderdeel beschrijven hoe het ons vergaat.

Daycare.

De afgelopen maanden zijn goed verlopen. De kinderen doen het goed, de kinderen in de leeftijd van 5 en 6 jaar zijn bezig met de voorbereidingen om naar de lagere school te gaan. De meesten kunnen nu nummers 1 t/m 10 opschrijven en letters van het alfabet. De kleuren en vormen kunnen zij nu goed benoemen. We zien wel dat er enkele kinderen met leerproblemen zijn. Alleen de ouders die het financieel goed hebben zouden deze kinderen naar het speciaal onderwijs kunnen sturen maar helaas is dit geen optie voor deze kinderen. De care givers doen hun best om de kinderen zo ver mogelijk te laten komen wat betreft het leren, dat is al veel beter dan als ze geen kans hadden gekregen om bij ons te komen.

Op 4 juli hebben we aan de kinderen van de daycare dekens uitgedeeld, het is winter en het is koud. Denk daarbij aan niet geïsoleerde huizen zonder verwarming. De kinderen waren er zichtbaar blij mee.

In mei heb ik voor een groepje kinderen die naar de daycare komen een soort crocs gekocht; velen van hen kwamen of zonder schoenen naar school of de schoenen waren te klein.IMG 20180716 WA0006

De grote vakantie komt eraan, maar wij hebben besloten om begin augustus pas dicht te gaan omdat we veel kinderen hebben die het thuis niet goed hebben en daardoor zou hun lichamelijke conditie weer achteruit kunnen gaan.

Revalidatie centrum.

Sinds 16 april is het revalidatie centrum open. Nu drie maanden later kan ik zeggen dat het goed gaat. We hadden wel wat sneller meer cliënten verwacht omdat er eigenlijk weinig voorzieningen zijn voor de geestelijk en lichamelijk beperkte kinderen. We hebben wel wat reclame moeten maken voordat er kinderen kwamen, maar langzaam gaat het steeds beter. Er zijn nu 30 kinderen geregistreerd dus dat is prima en voor de medewerkers is het goed te behappen. Wat mij opvalt is dat de kinderen van ver komen dus de moeders lopen lange afstanden. De meesten komen trouw en zijn blij dat hun kind hulp krijgt en de kinderen krijgen hier likunipala dat is een gezonde pap die maakt dat kinderen kunnen groeien. Veel kinderen met een beperking zijn duidelijk te klein en te licht voor hun leeftijd.

 IMG 20180716 WA0025

 IMG 20180716 WA0018

 

Donaties.                                

Op 19 Juni hebben we mooie donaties mogen ontvangen van:                    Cherish International Charity Trust.                                                           Deze organisatie heeft ons diverse producten geschonken o.a. 10 zakken mais van 50 kg, 2 zakken met 20 kg suiker, 10 grote bundels met soja en 25 dekens voor de kinderen van het revalidatie centrum. Het was een geslaagde morgen, de kinderen en personeel waren blij met het bezoek en de donateurs waren blij om te zien hoe het project is opgezet. Veel lof naar Richard en mij en dat is altijd fijn om te horen. De kinderen kregen een pakje koekjes en een lolly. Wij willen Cherish International Charity Trust nogmaals dank zeggen voor de mooie donatie.

IMG 20180716 WA0027

Vrijwilligster.

Sinds 9 juli hebben we een vrijwilligster uit Nederland. Zij heet Britt, zij komt vijf weken en zij zal zowel bij de daycare en het revalidatie centrum ondersteuning bieden waar nodig is.

IMG 20180716 WA0026

Kliniek

De maandelijkse klinieken (inloop spreekuur) blijven goed lopen, we hebben gemiddeld 100 patiënten per keer en dan moeten we soms mensen wegsturen omdat het te druk is. We zien veel huiduitslag, luchtweg infecties en mensen met een hoge bloeddruk. Malaria is er bijna niet,omdat het koud is blijven de muggen weg.

IMG 20180718 WA0003

Malawi

Hoe gaat het in Malawi? Op zich is het redelijk rustig met alles. We zitten in de winter periode en dat is gewoon koud te noemen en op sommige dagen regent het . Goed voor de planten en oogst. Het is in de avond en de vroege ochtend rond de 8 graden en dat zonder verwarming is koud kan ik u schrijven. Verder zijn er voorbereidingen voor de verkiezingen van 2019, dan zal er een nieuwe president gekozen worden. We zien dat mensen extra actief worden om bepaalde voorzieningen te verbeteren zoals bijvoorbeeld betere wegen aanleggen altijd fijn dat ze het doen maar of je daar nu een betere president van zal worden vragen wij ons af. We zien langzaam aan dat bepaalde producten duurder worden, dus ik weet niet hoe het er in oktober voor zal staan. De mais, bonen en rijst die we veel gebruiken worden steeds duurder.

Als laatste wil ik u nog laten weten dat wij 30 juni naar een eigen huis op het terrein van project zijn verhuisd Voor ons erg prettig is om zo dichtbij het project te zijn. We kunnen dingen nog beter in de gaten houden en voor de veiligheid is het beter.

Mocht u na het lezen van de nieuwsbrief nog vragen of opmerkingen hebben, mail ons naar het volgende email adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Groetjes vanuit een regenachtig en koud Malawi,                                                                 Richard en Esther.

Donatie van Stichting Vrouwen voor Vrouwen.

Van Stichting Vrouwen voor Vrouwen,http://www.vrouwenvoorvrouwen.info/

  die meerdere projecten ondersteund, heeft Stichting Baobab Kids in mei 2018 een donatie van 2500 euro mogen ontvangen. Wij zijn hier blij mee, het helpt ons om het werk van de daycare en revalidatiecentrum voort te kunnen zetten.

Heel hartelijk dank daar voor en veel succes met jullie goede werk  Vrouwen voor Vrouwen.

Cheque overhandigd bij kwekerij Leo Ammerlaan.

Vandaag, 09-05-2018 is aan de drie goede doelen die de opbrengst van de Leo Ammerlaanloop mochten delen, de cheque met daarop de totaalopbrengst overhandigd.

Namens het bestuur van Stichting Baobab Kids nam Anouk van Onna  de cheque in ontvangst.cheque Leo Ammerlaanloop

Newsletter first quarter 2018.

Daycare, Rehabilitation Centre, Clinic, Malawi and female volunteer.

Dear people,

The publication of the first newsletter of 2018 took some time, caused by the opening of the Rehabilitation Centre April 14th 2018. As usual I will describe how things are run here per unit.

Daycare

We let one of the caregivers ( as we call the teachers over here ) follow a course. She can put into practise what she has learned at the course, so the education of the children will improve. Unfortunately we had to say good-bye to another caregiver as per April 1st, 2018, so we have to work with one less but all goes well. A lot of children join the project and that feels good to us. Last Easter we enjoyed a festive breakfast and offered a chocolate egg which for them was quite a treat.

In Holland during Easter, thoughts were with us because at the Onze Lieve Vrouwe Visitatiekerk at Bleiswijk there was egg-hunting and the proceeds of that together with a collection ( a couple of hundred Euros ) were for us.

Hygiene will stay a point of attention. There is still a number of children coming to the project unwashed.  It appears that parents do not have money to buy soap and/or detergent.This is sad considering the realisation  a piece of soap to wash clothes costs 10 Euro cents.

We just had the Easter holidays and see quite a lot of children return  with skin rashes caused by bad selfcare.

 Rehabilitation Centre.

In the months of January, February and March 2018 a lot of work was going on at the Rehabilitation Centre. We got beautiful wallpaintings and are delighted with them. These painters are working for the Bongo Organization which  makes wallpaintings in the Malawi schools.

We let local workers make materials, such as : beds, matrasses, special chairs to sit and stand on so to exercise the body.

We think we can support children with a mental or physical disability well. We have been donated good strong solid toys by Jean Pollard and are very gratefull to her.

Meanwhile we have started the registration of the Rehabilitation Centre.

Social welfare has visited us and is very happy withe our new building.

They stated this is very necessary because at the moment there are only a few Rehabilitation Centres in Blantyre where children can receive help and support.

Because there is much demand we wanted to open in April 2018.

Finally April 14th was the big day: the official opening and in one word it was fantastic. Naturally the days before a lot of stress to finish everything and the weather was bad for days so we had to keep our fingers crossed how things would go on the opening day.

We had a lovely sunny day, a lot of people we invited came along, family, friends, chiefs. We heard beautiful speeches, singing and dancing and  had delicious snacks and drinks.

It made both Richard and me proud and happy that we had achieved all this despite all difficulties we have had.

opening

opening1

 revalidatiecentrum

 

We have contracted a rehabilitation technician. Her name is Alinafe Likagwa

and we have a rehabilitation technician Moses Koko starting as a volunteer and we have a lady for cleaning and preparing the porridge for the children and doing other supporting activities.

Immediately we received various children for treatment, so that was nice and slowly it will be known that we are open and we expect more and more applications.

What touched me was a father coming with a boy of 11 years and having to walk for one and a half hours to reach our project. But nice to see the father took the trouble to look for help for his child and did not leave him at home.

 Work is going on with a solar energy system on the roof of the Rehabilitation Centre . Both Daycare and Rehabilitation Centre will profit .

solar

Clinic.

The past months we have run our monthly clinic and we see our reputation growing in several areas more and more. People coming from further away, local hospitals seem to be down on delivering medication.

People going to hospital and being sent home without any good care. This is difficult to see and hear. At least we are able monthly to help a group of people with their physical complaints.

Malawi

In Malawi conditions differ. Electricity fails often. Many people are busy harvesting the maize with fluctuating results. We now have lots of rain which normally should have stopped. In itself rain is fine but for the maize harvest it is a negative factor. When too wet the maize can rot.

Student/ volunteer

From July up to and including August 2018  we will have a volunteer from Holland. She is first year HBO-V.  She will support us with both projects but mainly the Rehabilitation Centre.

When, after reading our newsletter, you still have questions or have nice ideas how we can raise money for keeping our projects running, we love to hear from you.

Our e-mail address is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. You can also send me an app on op number: 0026 5992512605

Once again we warmly want to thank all of you for your support because without support from Holland we could never heve realised these two facilities and we are very glad for that.

With this we specially think of the Leo Ammerlaan Run which took place on February 3rd and resulted in 3250 Euros for us. Pictures are visible on our website and our Facebook page.

Greetings from Richard en Esther.

Nieuws over het eerste kwartaal van 2018, opening revalidatiecentrum

 

 

Daycare, revalidatie centrum, kliniek, Malawi en vrijwilligster.

Beste mensen,

De eerste nieuwsbrief van 2018 heeft even op zich laten wachten vanwege de opening van het revalidatie centrum op 14 april 2018. Zoals u inmiddels gewend bent zal ik per onderdeel beschrijven hoe het hier gaat.

Daycare

We hebben 1 van de caregivers (zoals we de juffen hier noemen) een cursus laten volgen. Zij kan wat ze op de cursus heeft geleerd in praktijk brengen zodat de educatie voor de kinderen verbeterd. Helaas hebben we per 1 april 2018 afscheid genomen van een andere caregiver dus we doen het momenteel met een kracht minder maar het verloopt goed. Er komen veel kinderen naar het project en dat doet ons goed. Afgelopen Pasen hebben we een feestelijk ontbijt en een chocolade eitje aangeboden wat voor hun een hele traktatie was.

 In Nederland werd met Pasen ook aan ons gedacht want bij de Onze Lieve Vrouwe Visitatiekerk in Bleiswijk konden paaseieren worden gezocht en was de opbrengst daarvan en van collecte (van een paar honderd euro) voor ons.

 Hygiëne blijft nog wel een aandachtspunt: er zijn nog een aantal kinderen die ongewassen naar het project komen. Het blijkt dan dat de ouders geen geld hebben om zeep te kopen en geen geld voor wasmiddel. Dit is schrijnend als je beseft dat een stukje groene zeep om kleding te wassen 10 euro cent kost. We hebben net de paasvakantie achter de rug en dan zien we best veel kinderen terug komen die huid uitslag hebben vanwege de slechte zelfzorg.

Revalidatie centrum

De maanden januari, februari en maart 2018 is er nog hard gewerkt aan het revalidatiecentrum. We hebben mooie muurschilderingen gekregen waar we erg blij mee zijn. Deze schilders werken voor de organisatie Bongo die muurschilderingen maakt in de scholen van Malawi. We hebben materialen laten maken oa bij lokale arbeiders, denk aan: bedden, matrassen, speciale stoelen om te gaan zitten en op te staan om zo het lichaam goed te trainen. We denken de kinderen met een geestelijke of lichamelijke handicap goed te kunnen begeleiden. We hebben goed stevig speelgoed gedoneerd gekregen van Jean Pollard daar zijn we haar dankbaar voor. Inmiddels zijn we aan de slag gegaan met registratie van het revalidatiecentrum. Social welfare is geweest en is erg blij met ons nieuwe gebouw. Ze gaven aan dat dit hard nodig is want momenteel zijn er maar enkele revalidatie centra in Blantyre waar kinderen hulp en ondersteuning kunnen krijgen. Omdat er veel vraag is wilden we graag in april 2018 openen. 14 April was uiteindelijk de grote dag: de officiële opening en het was in 1 woord fantastisch. Het was uiteraard de dagen daarvoor nog even flink stressen om alles af te krijgen en het weer was al dagen slecht dus we moesten hard duimen hoe het zou gaan op de dag van de opening. We hebben een prachtige zonnige dag gehad, er zijn veel mensen gekomen die we hadden uitgenodigd, familie, vrienden, chiefs .We hebben mooie speeches gehoord, er is gezongen, gedanst met daarbij een lekker hapje en drankje . Het gaf zowel Richard als mijzelf een gevoel van trots en blijdschap dat we deze mijlpaal toch bereikt hebben ondanks alle bergen en dalen die we hebben gehad.

opening

opening1

revalidatiecentrum

 We hebben een rehabilitation technician( fysiotherapeut) aangenomen haar naam is Alinafe Likagwa en we hebben een rehabilitation technician Moses Koko en hij is begonnen als vrijwilliger en we hebben een mevrouw die schoonmaakt en de pap maakt voor de kinderen en andere ondersteunende activiteiten verricht. We kregen gelijk verschillende kinderen binnen voor een behandeling dus dat was fijn en langzaam zal het bekend worden dat we open zijn en we verwachten dat er steeds meer aanmeldingen komen. Wat me raakte was dat er een vader kwam met een jongentje van 11 jaar oud en dat hij anderhalf uur moest lopen om ons project te bereiken, maar goed om te zien dat de vader de moeite heeft genomen om hulp te zoeken voor zijn kind en het niet thuis laat.

            

Er wordt gewerkt aan een zonne-energiesysteem voor op het dak van het revalidatiecentrum, naar verwachting kunnen zowel de daycare als het revalidatiecentrum daar profijt van hebben.

 

 

 solar

Kliniek

De afgelopen maanden hebben we onze maandelijkse kliniek gedraaid en we zien dat we steeds meer bekendheid krijgen in verschillende gebieden. De mensen komen van steeds verder, de lokale ziekenhuizen lijken weer op een diepte punt te zitten met het verstrekken van medicatie. Mensen gaan naar het ziekenhuis maar worden weer naar huis gestuurd zonder enige goede zorg, dit blijft uiteraard erg moeilijk om te zien en te horen. We kunnen in ieder geval maandelijks een groep mensen helpen bij hun lichamelijke klachten.

Malawi

In Malawi zelf blijft het wisselend . De elektriciteit valt nog vaak uit. Veel mensen zijn bezig om de mais te oogsten met heel wisselend resultaat. We hebben nu nog veel regen wat normaal gesproken al gestopt had moeten zijn, op zich regen is fijn maar voor de mais oogst heeft het een negatieve werking. Als het te nat is dan kan de mais rotten.

Vrijwilligster

Van juli 2018 t/m augustus krijgen we een vrijwilligster uit Nederland. Zij is eerste jaars HBO-V. Zij zal ons gaan ondersteunen bij beide projecten, maar hoofdzakelijk bij het revalidatiecentrum.

Heeft u na het lezen van onze nieuwsbrief nog vragen of heeft u nog leuke ideeen hoe wij geld in kunnen zamelen om onze projecten draaiend te houden dan lezen wij het graag van u.

Ons email adres is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. u kunt mij ook een appje sturen op nummer: 0026 5992512605

Wij willen een ieder nogmaals hartelijk bedanken voor de steun want zonder steun vanuit Nederland hadden wij deze twee gebouwen nooit kunnen realiseren en daar zijn we erg blij mee. In het bijzonder denken we hierbij aan de Leo Ammerlaanloop die op 3 februari werd gehouden en die voor ons 3250 euro heeft opgeleverd. Foto’s staan op onze website en op onze Facebook pagina.

Groetjes van Richard en Esther.

Leo Ammerlaanloop 2018

Leo Ammerlaanloop 2018

Zaterdag 3 februari jl. was het weer zover. De Leo Ammerlaanloop 2018.

Dit jaar alweer voor de 8e keer georganiseerd en met 808 inschrijvingen kunnen we ook deze loop weer een groot succes noemen.

Ook dit jaar waren wij weer gevraagd om de activiteiten voor het kidsplein te verzorgen zodat papa’s, mama’s en verzorgers met een gerust hart de 5 of 10 km konden hardlopen en wij de kinderen van een gezellige en creatieve middag konden voorzien. Dit jaar konden de kinderen weer worden geschminkt,

ze konden grabbelen in de grabbelton,

zak gooien,

een bloempotje versieren

en meedoen aan een snoep sushi workshop.

De kinderen die na deze activiteiten nog energie over hadden konden zelf ook nog hardlopen met de kidsrun van 1.6 km of 3.2 km. Dit alles om zoveel mogelijk geld op te halen voor de 3 goede doelen, waaronder onze stichting Baobab Kids. En een mooi bedrag is zeker opgehaald! Door het grote aantal hardlopers is er namelijk € 3.250,- voor onze stichting bij elkaar gelopen. Super! Uiteraard willen wij Leo Ammerlaan hiervoor hartelijk danken en ook alle vrijwilligers die hebben geholpen om deze dag weer tot een succes te maken. Wij zeggen: graag tot volgend jaar!